Bästa produkter och behandling mot pigmentfläckar

Melasma på pannan (retuscherad före-efter bild)

Pigmentfläckar på huden är vanligt, och kan vara jobbigt att drabbas av eftersom det påverkar utseendet, och man kan lätt se äldre ut. De flesta pigmentfläckar är just endast en förändring av hudfärgen, t.ex. Melasma, medan vissa fläckar kan vara tecken på en sjukdom (t.ex. lupus eller hudcancer).

Pigmentfläckar beror alltid på en förändring av mängden hudpigment, melanin. Störningar med överskott av melanin kallas hyperpigmentering. De med för lite melanin eller förlust av melanin kallas hypopigmentering. Eftersom även hår innehåller melanocyter kan pigmentförlust i håret leda till grått eller vitt hår.

Mer om pigmentet Melanin

Melanin bildas i en särskild typ av celler kallade melanocyter. Melanocyterna finns i det understa av de fem lagren i överhuden, tillväxtlagret (stratum basale). Melanin förs sedan ut från melanocyterna förpackade i melanosomer till keratinocyterna i det yttre skiktet av epidermis. Hos vita är melanocyter bundna till cellmembranet i keratinocyter och har mindre storlek. Hos färgade personer är melanosomer utspridda över hela cellkroppen (cytoplasma) i keratinocyterna och är större än hos i vita. Asiater och rödhåriga personer har en något annorlunda kemisk typ av melanin.

hudlager med hudceller som visar hyperpigmentering

Människor av alla ursprung och hudfärg kan ha problem med hudpigmentering. Vissa sjukdomar, som albinism (som påverkar en av var 17 000e person) är sällsynta. Andra, såsom åldersfläckar/solfläckar och melasma, är mycket vanliga.

Vanliga typer av Pigmentfläckar

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering är ett samlingsnamn för alla pigmentförändringar med extra mycket pigment. Hyperpigmentering i huden orsakas av en ökning av pigmentet melanin, kroppens färgämne. Hyperpigmentering gör att du får mörkare, bruna fläckar på huden, ofta i ansiktet, (men ibland även grå, blå eller gul-röda fläckar).

Vissa tillstånd, såsom graviditet eller Addisons sjukdom (minskad funktion i binjuren), kan orsaka en större produktion av melanin och hyperpigmentering.

Solexponering är en vanlig orsak till hyperpigmentering, och kommer att göra redan hyperpigmenterade områden mörkare.

Hyperpigmentering kan också orsakas av olika läkemedel, inklusive vissa antibiotika, antiarytmika och malarialäkemedel.

Nedan rubriker handlar om de vanligaste typerna av hyperpigmentering

Melasma (graviditetsmask)

melasma på kinden

Melasma förekommer främst hos gravida kvinnor och hos de som tar hormonella preventivmedel, men män kan också drabbasDetta tillstånd (som även är känt som kloasma) är en av de vanligaste typerna av hyperpigmentering. Melasma kännetecknas av ljusbruna eller bruna fläckar, oftast i ansiktet. Melasma i ansiktet liknar till utseendet åldersfläckar men täcker större områden med fläckig hud. Det kan också finnas på andra delar av kroppen som utsätts för mycket sol, såsom rygg, underarmar och hals.

Melasma uppträder ofta i en av tre distributionsmönster:

  • Mitten av ansiktet: 63%
  • Kinder och käkar: 2%
  • Hakan: 16%

Men uppträder ofta på fler än ett av dessa områden.

Melasma går ofta bort efter graviditeten men inte alltid. Det kan t.ex. behandlas med krämer som reducerar mängden pigment.

Läs mer om Melasma här

Åldersfläckar – Solfläckar

Åldersfläckar på gammal persons hand

Åldersfläckar på gammal persons hand

Åldersfläckar och solfläckar är olika namn för samma typ av pigmentfläckar. De är 5-30 mm i diameter med tydliga kanter. De varierar i färg från ljust gula till röda till bruna till svarta och har ofta ett varierande utseende. De kallas även för solar lentigo eller lentigo solaris.

Fläckarna uppträder ofta på de hudytor som ofta exponeras för solen, bl.a. armar, axlar, ansikte, pannan, och baksidan av händerna. De kan uppträda som en enda fläck eller flera grupperade tillsammans.

Denna typ av pigmentförändring är egentligen inte ett tecken på ålder, men de tenderar att utvecklas långsamt över tid och speciellt med upprepad vistelse i solljus, men ibland kan de dyka upp plötsligt

Från 40 års ålder och uppåt får huden det svårare att återhämta sig efter solexponering och sofläckar är väldigt vanliga i denna åldersgrup, speciellt bland de som spenderar mycket tid i solen. Men de kan börja utvecklas redan i 20 – 30 års åldern. Även UV-ljus från artificiella källor såsom solarium kan orsaka solfläckar. Vita och asiatiska personer är de som är mest benägna att utveckla dessa fläckar, speciellt de med hudtyp I-III. För det mesta är det de personer som har svårt att bli bruna av solen och som bränner sig som löper störst risk att utveckla denna typ av pigmentfläckar, men även de som får färg och inte bränner sig kan drabbas.

Läs mer om Åldersfläckar – Solfläckar här

Märken efter acne: postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH)

Märken efter acne på mörkhyad persons kind

Vanliga inflammatoriska hudsjukdomar som akne, eksem och psoriasis och annan trauma på huden som t.ex. blåsor och brännskador och irritation från vissa akneläkemedel med bensoylperoxid (t.ex. Basiron, Stioxyl) kan leda till olika typer av pigmentförändringar, antingen något som kallas för postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) (som innebär mer pigment) eller hypopigmentering (inget pigment).

Tänk på detta när du behandlar PIH

Att behandla den underliggande orsaken till postinflammatorisk hyperpigmentering är en viktig aspekt för att förhindra ytterligare pigmentfläckar.

Om orsaken är acne är det viktigt att snabbt påbörja effektiv behandling. Att behandla med Basiron eller Stioxyl är ett tvåeggat svärd eftersom bensoylperoxid kan förvärra hyperpigmentering. Det rekommenderas därför att använda produkter mot acne som även hjälper mot hyperpigmentering, t.ex. Skinoren (Azelainsyra), Acnatac (klindamycin och tretinoin) eller hudvård med syror såsom salicylsyra och mandelsyra.

Olika djup på Hyperpigmentering

Hudfärgen på hyperpigmentering är relaterad till djupet för melaninet. Det är brunt när det är i epidermis, medan det är blått till blå-grått om det är i dermis. Med användning av en UV-lampa, kan placeringen av den ökade mängden melanin bestämmas. Den epidermala komponenten förstärks medan den dermala komponenten inte syns i hyperpigmentering.

Djup hyperpigmentering som befinner sig i hudens undre lager, dermis, är ofta mycket svår att behandla.

Hur kan jag ta bort mina pigmentfläckar?

Behandling steg 1. Skydda dig mot Solen

Även om inte alla pigmentfläckar uppstår på grund av solen (såsom åldersfläckar/solfläckar) så förvärras de allra flesta pigmentfläckar av solljus och annat UV-ljus som t.ex. solarier. Det är av stor vikt att undvika exponering för UV-ljus då man vill behandla pigmentfläckar, eftersom all behandling blir näst intill meningslös annars. Vid exponering för sol- och UV-ljus finns annars risken att fläckarna blir större, fler eller mörkare beroende på vilken typ av fläckar det handlar om.

Hyperpigmentering består för det mesta inte bara av en ”engångsökning” av pigment, såsom vid en vanlig solbränna, för då hade nämligen även pigmentfläckarna försvunnit av sig själva. Vad som ofta har hänt vid hyperpigmentering är antingen att antalet melanocyter har ökat, eller så har de blivit överaktiva. Detta innebär att det kontinuerligt kommer att tillverkas extra mycket melanin på dessa hudytor, speciellt vid exponering för UV-ljus.

Använd Solskydd

Använd ett bredspektrum solskyddsmedel som blockerar både UV-A och UV-B för att förhindra att pigmentfläckarna blir tydligare eller mörkare. Använd solskyddsmedlet varje dag och återapplicera det på nytt var annan timme. Vi kan rekommendera Dermaceutic Sun Ceutic 50SPF som är ett riktigt bra solskydd utan oxybenzone.

Använd solskydd även inomhus. Som vi skrivit innan är det mycket viktigt att undvika solljus vid behandlingen. Fönster filtrerar nämligen inte bort all strålning och du kan därför exponeras ganska kraftigt även inomhus, speciellt i rum och lokaler med många eller stora fönster.

Undvik Solen

Förutom solskyddsmedel rekommenderas du att så mycket som möjligt undvika solexponering under behandlingen. Undvik att vistas utomhus när solen står som högst. Dermatologer rekommenderar även att du bär en bredbrättad hatt eller keps när du är utomhus. Solskyddsmedel ensamt kan inte ge dig det skydd du behöver. Att ligga på stranden och sola är, som du nog förstår, inte alls bra när du samtidigt försöker behandla dina pigmentfläckar.

Behandling steg 2. Använd kräm eller serum mot pigmentfläckar

Genom att använda kräm eller serum mot pigmentfläckar kan du hindra uppkomsten av nytt melanin (hudens färgämne). En kräm fungerar inte riktigt så att den bleker det pigment som redan finns. Epidermis, det yttersta hudlagret som innehåller melanin, förnyar sig varje månad (28-35e dag). Krämen förhindrar alltså att de nya hudcellerna innehåller pigment. Det är p.g.a. detta som det första resultatet ofta syns efter ca 1 månad, alla hudceller måste förnyas, minst en gång.

…så hur snabbt kan jag få bort fläckarna?

Med en bra produkt mot pigmentfläckar, kan du ofta se resultat i ansiktet efter ca 4 veckor. För en del kan det gå fortare, och för andra kan det ta längre tid. Efter 3 månader ser man ofta ett betydande resultat, men förbättringen pågår ofta i upp till 1 år med fortsatt behandling.

Punktbehandling eller inte?

Det finns olika typer av krämer. De som är riktigt starka som du använder endast för att punktbehandla fläckarna, samt de som är lite mildare som du använder över hela ansiktet. Du kan använda den ena eller andra sorten, eller både och för starkast effekt.

Kan jag använda krämen på kroppen?

Även om de flesta krämer är till för att ta bort pigmentfläckar i ansiktet så fungerar de självklart även på kroppen. Tänk dock på att huden på övriga kroppen ofta är tjockare och inte heller förnyas lika snabbt som den i ansiktet. Huden i ansiktet förnyas snabbare hos de flesta eftersom den exponeras för väder och vind, samt rengörs oftare, det sliter alltså på huden och fungerar ungefär som en mekanisk exfoliering. Du har kanske tänkt på att solbrännan ofta försvinner snabbare i ansiktet än på kroppen efter en solsemester? På grund av detta kan du förvänta dig att det kommer ta längre tid att se förbättring när du behandlar pigmentfläckar på kroppen.

Kemisk peeling, microneedling, frysterapi eller laser

Detta är exempel på mer ”aggressiva” metoder för att behandla pigmentfläckarna. Vi har skrivit om dem på egna sidor:

Läs om Exfoliering & Peeling

Om microneedling med dermaroller

Mer om Q-switchad Nd:YAG laser

Hypopigmentering

Hypopigmentering i huden är resultatet av en minskning av melaninproduktion. Exempel på hypopigmentering är bl.a. Vitiligo och Albinism. Läs mer om Vitiligo här

Ovanligare typer av pigmentförändringar

De många olika typerna av pigmentstörningar kan uppträda i olika former och utbredningar och ha olika orsaker.

  • De kan vara ärftliga (t.ex. vitiligo, familjär periorbital hyperpigmentering)
  • Förvärvade (t.ex. postinflammatorisk pityriasis alba, idiopatisk guttat hypomelanosis, Beckers nevus)
  • Infektiösa (t.ex. tinea versicolor), godartad och självbegränsande (t.ex. isolerade café au Lait fläckar, fotokontaktdermatit)
  • Eller vara tecken på mer allvarlig bakomliggande sjukdom (t ex flera café au lait fläckar, maligna acanthosis nigricans).

Referenser

Melasma: an Up-to-Date Comprehensive Review, Dermatol Ther (Heidelb). 2017 Sep; 7(3): 305–318. av Oluwatobi A. Ogbechie-Godec och Nada Elbuluk

Melasma updateIndian Dermatol Online J. 2014 Oct-Dec; 5(4): 426–435. av Rashmi Sarkar, Pooja Arora, Vijay Kumar Garg et al.

Evidence-Based Treatment for Melasma: Expert Opinion and a Review Dermatol Ther (Heidelb). 2014 Dec; 4(2): 165–186. av Krupa Shankar, Kiran Godse, Sanjeev Aurangabadkar et al.

Concentrations of the sunscreen agent benzophenone-3 in residents of the United States: National Health and Nutrition Examination Survey 2003–2004

http://www.skincancer.org/news/sunscreen/sunscreen-safety-is-called-into-question

Hyperpigmentation on DermNet NZ

6 kommentarer

Misra Ibrahim · juni 2, 2019 kl. 9:13 e m

Hej!
Jag har pigmentfläckar i ansikte som upp kom 2008 bara kinderna och undrar om ni har någon information åt mig.

Jag är väldigt tacksam om ni kan kontakta mig
MVH Misra Ibrahim

    admin · augusti 6, 2019 kl. 11:48 f m

    Hej Misra,
    Läs startsidan här på https://pigmentfläckar.se till att börja med.
    Kortfattat. Undvik solen. Använd solskydd. Testa sedan krämer eller andra behandlingar. En mycket bra kräm heter Dermaceutic Yellow Cream.
    Mvh
    Simon

      Mirjam · augusti 1, 2021 kl. 6:01 e m

      Undrar hur man använder Dermaceutic Yellow Cream. Skall den användas under min vanliga ansiktskräm eller skall den läggas på efteråt?

        Hudexperten · augusti 1, 2021 kl. 6:10 e m

        Hej Mirjam,
        Du lägger den under din vanliga ansiktskräm.
        Mvh
        Simon

Jenni · oktober 8, 2019 kl. 2:44 f m

Jag misstänker att jag har post inflammatorisk hyperpigmentering (PIH) efter en skönhetsbehandling ( plasma pen) över hela ryggen. Det är en laser behandling. Har märken över hela ryggen. Vad finns det för hjälp att få? Vilka behandlingar? Kan man gå via vårdcentralen och sedan få en remiss till hudmottagning?

    Hudexperten · juni 12, 2020 kl. 3:25 f m

    Hej Jenni,
    Som svar på ”Kan man gå via vårdcentralen och sedan få en remiss till hudmottagning?”.
    Ja det kan du. Men, många dermatologer kan du faktiskt även skriva egenremiss till. Det kostar ofta någon hundring mer första besöket, men du kommer till snabbare.
    Sedan finns även privata dermatologer som inte stöds av landstinget, de kostar ofta mycket mer att gå till.

    Mvh
    Simon

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.